måndag 21 oktober 2013

S riksdagslista i Uppsala län

Det cirkulerar massa spekulationer (tex på denna blogg) som bara växer och som gränsar till förtal angående valberedningens förslag till riksdagslista för Uppsala län. Jag brukar sällan bli irriterad eller arg men nu är det nära. Kan vi inte för en gångs skull glädjas åt det faktum att vi har så många kandidater att det blir väldigt trångt på toppen av listan?
Låt mig döda några av konspirationsteorierna genom att lyfta fram ett antal fakta som kan bringa klarhet i valberedningens förslag till riksdagslista som jag stödjer till fullo.

1. Socialdemokraterna är eniga i synen om vinster i välfärden. På Kongressen i april gick Daniel Suhonen upp i talarstolen bland de första och deklarerade att han ställde sig bakom partiledningens förslag till beslut. Även Lena Sommestad var med på kongressen i egenskap av S- kvinnors ordförande. Hon hade inte heller någon avvikande mening om vinster i välfärden. Har de ändrat uppfattning nu, eftersom de gör så stor sak av frågan? Att försöka framställa det som att Ardalan Shekarabi (som inte ens var ombud på kongressen!!) är den som är för vinster, medans Suhonen och Sommestad är mot partiledningens syn på vinster faller därför platt. Det blir vilseledande att använda "vinster i välfärden" för att slå på stora trumman och spela ut en riksdagskandidat mot en annan när det så uppenbart inte har ett dugg med valberedningens förslag att göra!

2. Det påstås att valberedningens förslag är ett försök att peta Lena Sommestad från  hennes plats i riksdagen. Socialdemokraterna har nästan alltid haft fyra riksdagsmandat, eller fler, i Uppsala län. 2010 var ett katastrofval. På listan stod då T.Östros, A.Gille, P.Niemi, L.Sommestad i exakt den ordningen. Lena var redan då på plats fyra och hon har alltså fått behålla samma plats i valberedningens nya förslag. Det är alltså ingen petning eller degradering.

3. Uppsala Arbetarekommun har beslutat om i vilken ordning deras kandidater ska nomineras. Den rådgivande medlemsomröstningen "provvalet" resulterade i att Agneta Gille fick 271 och Lena Sommestad fick 279 röster. Det skiljde alltså 8 röster och valdeltagandet var ca 30%. 70 % av medlemmarna var väl antagligen nöjda med valberedningens rangordning att sätta Gille först, eller så brydde de sig inte. Den slutgiltiga rangordningen beslutas enligt stadgarna av Uppsala arbetarekommuns representantskap där alla medlemsföreningar är representerade. På det mötet blev beslutet om rangordningen till riksdagslistan väldigt tydligt. Efter en sluten omröstning fick Gille 42 röster och Sommestad 24. Men sen är det upp till distriktets valberedning att jämka ihop en hel riksdagslista med kandidater fån hela länet.

4. Uppsala partidistrikt består av åtta kommuner. Varje kommun har nomineringsrätt. Till distriktets valberedning strömmade det in nomineringar. Och det kan väl påpekas att både Shekarabi, Gille och Niemi blev nominerade från flera arbetarekommuner. Sommestad blev nominerad från en, Uppsala. Det skulle vara märkligt om valberedningen bortsåg från dessa nomineringar och från Uppsalas egen rangordning av sina kandidater och föreslog en riksdagslista som inte var förankrad i länet.

5. Det snackas väldigt mycket om en bred representation i politiken och att socialdemokraternas listor ska spegla befolkningen. Är det bara tomt snack? Nu föll det sig så väl att Ardalan Shekarabi, 34 år, första generationens invandrare, med en fantastisk förankring i vårt parti, sittandes i S verkställande utskott och med en djup förankring i den akademiska världen som doktorand i juridik - valde att flytta till Knivsta i Uppsala län. Det glade mig oerhört kan jag meddela. Han är en av de starkaste, klokaste och ödmjukaste socialdemokrater jag känner. Det är väl självklart att han ska toppa vår riksdagslista.

Avslutningsvis: I Uppsala län har vi världens bästa distriktsordförande Agneta Gille, som alltid gör det en bra ledare gör nämligen sätter laget framför jaget. Hon stöder Ardalan på första plats till riksdagen trots att hon mycket väl skulle kunna stå på första plats. Hur många andra distriktsordföranden och riksdagsledamöter känner ni som agerar så osjälviskt? Jag beundrar henne för det. Pyry Niemi har gjort ett fantastiskt arbete i riksdagen och i distriktet och är mycket uppskattad i vårt parti. Och Lena Sommestad är en mycket duktig opinionsbildare som har engagerat många trogna supportrar. Jag skulle kunna hålla på hela vägen ner på riksdagslistan med begåvningar som Gustaf Lantz och Caroline Andersson som definitivt både förtjänar en plats i riksdagen och skulle vara fantastiska företrädare för vårt parti. Så sluta spela ut kandidater mot varandra, inse att alla inte kan stå på topp tre och fokusera på att vinna val! Då har vi ju chansen att ta fyra eller fem mandat och till och med få en möjligheten att få in en av våra fantastiska ledamöter i en Socialdemokratisk regering som minister. Kan vi inte fokusera på det istället för att tjafsa.
2 kommentarer:

  1. Tack, Vivianne Macdisi. Precis så!

    SvaraRadera
  2. Jag är inte riktigt överens om Viviannes beskrivning. Hon undviker problemen ... http://www.lindelof.nu/macdisi-utan-markkontakt/

    SvaraRadera