fredag 8 november 2013

En sönderslagen mammografi

Jag spenderade gårdagskvällen på mammografin i Uppsala. Unilab som bedriver verksamheten hade bjudit in ett antal politiker för samtal om framtiden och oron över Alliansens senaste planer på att stycka mammografiverksamheten i två delar. Unilab och personalen på mammografin har verkligen lyckats vända det kaos som rådde för ett antal år sedan. De har ett nära sammarbete med Akademiska sjukhuset och Bröstcancerföreningen. De har byggt upp en god arbetsmiljö och ett tryggt patientomhändertagande. Därför var det väldigt glädjande att se hur bra verksamheten nu fungerar. Det blev ett riktigt bra möte och vi fick se verksamheten och lyssna på personalen. Jag tycker frågan är solklar och håller fast vid det jag skrev i unt tidigare i veckan.
 
Alliansen i landstinget skriver (UNT Debatt 30/10) att de vill samla bröstcancervården under ett tak. Vi socialdemokrater skulle välkomna denna kovändning om den inte vore vilseledande.
Problemet med alliansens senaste utspel, att ”samla cancervården”, är att de vill dela mammografin och flytta tillbaka den kliniska verksamheten (när patienten känner en knöl i bröstet) till Akademiska medan scree­ningen (när friska patienter undersöks i förebyggande syfte) ska vara kvar på Samariterhemmet.
Det råder enighet bland verksamhetsföreträdare om att en styckning av mammografin skulle få allvarliga konsekvenser eftersom screening och klinisk mammografi är var sin del av en integrerad verksamhet som behöver hänga ihop om man ska kunna upprätthålla kvalitet, kompetens och kostnadseffektivitet.
Infallet från alliansen är inte förankrat någonstans och därför ställer vi oss frågande till om ansvariga politiker i majoriteten förstår riskerna med en splittrad mammografi?
Socialdemokraterna kommer fortsätta att driva frågan om ett Bröstcancercentrum, på riktigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar