tisdag 28 februari 2012

Ett pinsamt misslyckande för alliansen!

Det borde vara väldigt pinsamt för landstingsalliansen i Uppsala län att de misslyckats totalt med sitt främsta (nästan enda) vallöfte nämligen att korta köerna i vården och öka tillgängligheten. Tidigare i veckan rapporterades resultatet från väntetider i vården och kömiljarden. Landstinget i Uppsala län är SÄMST (!!!) i Sverige och har de längsta köerna när det gäller operation och besök inom den specialiserade vården (återbesök mäts inte ens!). Därför är det inte konstigt att alliansen skäms så mycket att de nu, i en brandkårsutryckning, skyfflar in 40 miljoner i ett bräde för att, som de tror, få bort köerna. Det är inte förtroendeingivande att kl16.53 på fredag eftermiddag lägga till ett helt nytt och obearbetat ärende till dagordningen genom att skicka ut ett mail om att Landstingstyrelsen på måndag ska fatta beslut om att trolla fram 40 miljoner. 

Problemet är att de inte tar tag i de verkliga utmaningarna nämligen att säkra och bygga upp en vårdapparat som även på sikt klarar vårdbehoven.  Det lustiga är att när Socialdemokraterna så sent som i november argumenterade för att vi ville investera 30 miljoner mer på hälso- och sjukvård i vår budget blev vi hånade av alliansen. Nu har alliansen kommit till insikt att vi hade rätt och de hade fel. Problemet är att de fortfarande inte förstår nödvändigheten av långsiktighet och förutsägbarhet i ledningen och styrningen av landstinget.

Se Nyheterna TV 4 Uppsala igår kl 22.30. 
Läs UNT idag på sidan 8.

Köerna i vården måste kortas, patienterna ska inte utsättas för onödig väntan eller lidande. Men det kräver långsiktigt hållbara lösningar för att dels klara befolkningens vårdbehov dels skapa en bra arbetsmiljö för dem som jobbar i vården.

Alliansen påstår att de nu tar krafttag mot köerna, de vill inte längre vänta. Sanningen är att de gör en brandkårsutryckning. Vi har vetat i över ett års tid att köerna är långa och att vårdbeställningarna är för snåla. Då uppstår självklart köer. Vi vet att Uppsala län växer och att vårdbehoven ökar kraftigt. Trots det väljer alliansen att låta produktionsvolymen och vårdbeställningen för 2012 vara i princip desamma som för 2011. Nu vill alliansen slå sig för bröstet och påskina handlingskraft men deras agerande är en kortsiktig lösning för att få ta del av statens kömiljard. Hur garanterar alliansen att köerna inte kommer tillbaka? Har den borgerliga ledningen inte lärt sig att det behövs långsiktiga strukturförändringar och planering för att lyckas få flyt i vården?

Det som krävs är att vårdbehov, beställningar och produktionsplanering går i takt. Genomgripande analyser av vårdbehov och köer måste göras och realistiska vårdbeställningar från såväl Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping som upphandlade privata aktörer måste tas fram. Dialogen mellan hälso- och sjukvårdsstyrelsen, produktionsstyrelsen och vårdgivarna måste förbättras, så att legitimitet och förtroende kan råda mellan vårdens aktörer.

Landstingens ständiga jagande efter statens kömiljard är ineffektivt, medicinskt tvivelaktigt och riskerar inverka negativt på de områden inom vården som inte omfattas av kömiljardsmätningar. Jag är mycket oroad över och ser allvarligt på risken för undanträngningseffekter där patienters återbesök och kroniskt sjukas vårdbehov sätts åt sidan.

Vårdens utmaningar är så komplexa att de för patienternas skull förtjänar behandlas på ett mer konstruktivt sätt. Att endast låta tidpunkten och väntetiden räknas strider mot Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf. Därför är alliansens jagande efter kömiljard helt fel fokus.

Vi borde ha en vårdgaranti och kömiljard som är mer inriktade på diagnos och vårdbehov.
Socialdemokraternas recept är att föra en politik som är långsiktig och sätter patienterna och deras vårdbehov i centrum.

1 kommentar:

  1. Alliansen ochså skylde på krånglande datasystem (mellan Avesina och Akis) medans de blundade till att det handlade om oacceptabla långa väntetider som orsakade oss cancersjuka spridning av sjukdomen.

    I min blogg pågår just nu en utlottning till mån av cancerfonden. Välkomna att delta

    SvaraRadera