onsdag 14 mars 2012

Är arbetsgivarpolitik en politisk fråga?


Ett stort antal specialistsjuksköterskor har uttryckt sin oro över det ansträngda läget på vissa avdelningar vid Akademiska sjukhuset. Vårdförbundet har också varit engagerade för att få till en förbättring av arbetssituationen vid ett antal intensivvårdsavdelningar. Det gäller arbetsmiljön och svårigheten att behålla och rekrytera erfaren och kunnig personal. Landstinget är en politiskt styrd organisation och som ägare och förvaltare av sjukhuset så följer också ett politiskt arbetsgivaransvar. Problemet som jag ser det är att högeralliansen hela tiden försöker dribbla bort det politiska ansvaret och hänvisar problem och utmaningar till tjänstemannanivån. Men sanningen är att tjänstemännen och förvaltningsledningarna jobbar på uppdrag av politikerna. Dom har ingen egen agenda utan ska förhålla sig till den av politiken utalade agendan och målen med arbetsgivarpolitiken. Jag menar att arbetsgivarpolitiken under det moderata styre har blivit näst intill obefintlig.  

Socialdemokraterna har hela tiden betonat vikten av en aktiv och innehållsrik arbetsgivarpolitik som får personalen att känna delaktighet, växa och trivas för det är då vi får den bästa vården. Detta görs inte av sig självt utan kräver politiska beslut samt dialog och förankring för att resultat ska uppnås.

Landstinget i Uppsala län ska ha konkurrenskraftiga löner där kompetens, kunskap och erfarenhet och kontinuitet värdesätts och premieras. Framförallt ska vi vara rädda om de lojala och mycket kunniga personalstyrka som jobbat inom landstinget så de inte väljer att lämna oss. Här har vi mycket kvar att göra men ett steg i rätt riktning såte vara att arbetsgivarpolitik är en strategiskt och långsiktigt avgörande nyckel för att kunna producera en god vård till våra patienter.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar