lördag 25 augusti 2012

Ny rapport stödjer Bröstcancercentrum

UNT 24/8 Konkreta förslag om ett bröstcancercentrum i Uppsala

Varje dag insjuknar 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer som är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Om vårt landsting hade en mer samlad vårdkedja och en bättre bröstcancerprocess skulle väntetiden från upptäckt av knöl i bröstet till första behandlingstillfälle kortas med upp till sex veckor. Socialdemokraterna har kämpat för att väntetiderna inom mammografin och cancervården ska kortas. Vi har föreslagit att ett bröstcancercentrum bildas där alla specialiteter finns samlade under ett tak för att optimera nyttjandet av resurser, stärka samverkan mellan radiologi (mammografi), onkologi, kirurgi och patologi samt förbättra vården för patienterna. Att placera verksamheterna nära varandra är en trend i både Sverige och världen.
Tyvärr har den moderatstyrda majoriteten i stället för att riva murar i vårdkedjan byggt nya när de 2009 plockade ut och privatiserade den kliniska mammografin som nu är placerad på Samariterhemmet. Det gör att patienterna måste forslas med nålar i bröstet fram och tillbaka över Islandsbron i Uppsala.
Akademiska sjukhuset har granskat bröstcancerprocessen för att minska lidandet för patienterna och hitta effektivare arbetssätt. Deras rapport och slutsatser presenteras i dag, fredag, på hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde. Förslagen är väldigt lika det Socialdemokraterna framfört, nämligen:

1) att samlokalisera bröstcancervården under ett tak.
2) att kontaktsjuksköterskor får följa patienterna genom hela vårdprocessen.
3) att remisstvånget från husläkare till klinisk mammografi slopas så att mammografi undersökning i stället bokas direkt genom en kontaktsjuksköterska.

Så sent som i juni avslog den moderatstyrda majoriteten vårt förslag att förbereda införandet av ett integrerat bröstcancercentrum. Att skapa Bröstcancercentrum sker inte i en handvändning. Men nu när landstinget planerar att genomföra omfattande investeringar i byggprojekt där den onkologiska delen på Akademiska ska inrymmas i nya lokaler borde förutsättningarna för att skapa ett bröstcancercentrum finnas, om viljan finns.
Det skulle dessutom möjliggöra och stärka arbetet med en innovativ forskning och utbildning inom bröstcancer. Nu finns en gyllene chans för den moderatstyrda majoriteten att lyssna på de förslag som presenteras i rapporten från Akademiska sjukhuset. Bröstcancercentrum skapar inte sig självt utan kräver beslut och implementering. Förslagen bör genomföras för att förbättra kvaliteten i vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar