fredag 15 juni 2012

Bröstcancercentrum ja eller nej?


När ska ett Bröstcancercentrum bli verklighet? Ja det kan man verkligen fråga sig. Igår hade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen sammanträde och på dagordningen låg frågan om förläggning av det nuvarande avtalet om mammografi i Uppsala län.

Socialdemokraterna har varit tydlig hela tiden med att vi vill ha ett Bröstcancercentrum. Jag vill att verksamheten och vårdkedjan ska hänga ihop och att patienterna ska känna sig trygga och att personalen inom de olika verksamheterna som måste samverka för att vården hänger ihop får en verklig möjlighet att arbeta integrerat och nära. Därför föreslog vi och yrkade att landstinget och Häso- och sjukvårdsstyrelsen utreder och förbereder ett införande av ett Bröstcancercentrum där mammografin blir en integrerad del i bröstcancervården. Jag är övertygad om att för att vårdkedjan ska kunna hänga ihop och patienten sätts i fokus bör verksamheterna ligga nära varandra organisatoriskt och fysiskt. Tyvärr delar inte Alliansen den uppfattningen för de ville inte diskutera den frågan och avslog vårt förslag.

Vi ser också många brister i det nuvarande mammografiavtalet som den borgerliga alliansen har förlängt och där med låst fast till 2015. Dels har avtalsuppfyllelsen inte varit tillfredställande, väntetiderna har förbättrats men når ännu inte uppställda krav. Men det största problemet är att mammografiavtalet har stora brister när det gäller den kliniska mammografin, den som omfattar de kvinnor som har en knöl i bröstet och behöver undersökas med kort varsel. Vi vill sätta större fokus på den kliniska mammorafin och jag tycker att väntetiden för klinisk mammografi inte ska vara längre än två veckor. Vi föreslog därför att landstinget ska se över den delen av avtalet och att avsnittet om klinisk mammografi förtydligas eftersom det funnits problem och brister som framkommit inom ramen för den kliniska mammografin.  Vi föreslog också att yttranden och synpunkter ska inhämtas från Bröstcancerföreningen samt berörda verksamheter på Akademiska sjukhuset, avseende avtalets innehåll innan förlängning av avtal beslutas. Men det tyckte tyvärr inte alliansen utan avslog alla våra förslag som handlade om att säkra och förbättra bröstcancervården.

Till råga på allt får jag idag veta att en utredning gjorts som landar i att ett integrerat Bröstcancercentrum där verksamheterna ligger geografiskt nära varandra är det som är bäst och önskvärt även i Uppsala län. Men den utredningen har Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ledamöter inte fått ta de av eller möjlighet att diskutera. Jag undrar vem det är som försöker gömma den och dölja dess innehåll. Det kanske är för jobbigt för alliansen att höra sanningen och att den ligger väldigt nära det som Socialdemokraterna sagt hela tiden. På sätt och vis är det beklagligt att det engagemang som Miriam Eriksson (KD) hade för ett Bröstcancercentrerat arbetssätt verkar tyna bort och falla i glömska. 

Svaret på min fråga när ett Bröstcancercentrum kan bli verklighet måste tyvärr bli: Aldrig, så länge de borgerliga Alliansens har ledningen i landstinget och bestämmer!

1 kommentar:

  1. En sak som jag ogillar är diktatur och det värkar som A-K-Klomp håller på att förstöra en hel del som flera inom vården har arbetat starkt för. Hoppas ändå att alla bra förslag som tagits fram av Bröstcancerprocessen som (Miriam har skapat) ska gå igenom. Om inte så vore det inte dumt om själva Klomp får smaka på sin egen gröt!

    SvaraRadera