måndag 30 september 2013

Tre miljoner för att korta vårdköerna?

Landstingsstyrelsens moderata ordförande gör en stor sak av att landstingets budget förväntas gå med överskott, hela tre miljoner kronor och säger till Radio Uppland att han vill satsa pengarna för att korta vårdköerna. Det märkliga är att ingen annan har hört talas om att budgeten går med överskott vilket man kan läsa i dagens Uppsala Nya Tidning, se nedan med rubriken "Nästan kvarts miljard back". Det är oroväckande när den högste politikern i landstinget inte riktigt har klart för sig hur verkligheten ser ut.
   Min bedömning är att det helt avgörande för att komma tillrätta med vårdköer är att ge långsiktigt förutsägbara uppdrag till Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping så att de kan bygga upp en stabil organisation som klarar att möta de vårdbehov som finns, och det är ett politiskt ansvar och då räcker inte att tillföra någon eller några miljoner lite ibland.
   Det anmärkningsvärda är att han under sitt och den borgerliga alliansens ledarskap, som varat i snart åtta år, placerat vårt landsting i absoluta botten när det gäller tillgängligheten i sjukvården. Vi har de längsta köerna i landet och får inte ett öre av kömiljarden. Och nu gör han stor sak av att tre miljoner ska korta köerna! Man tar sig för pannan.
   Det som måste till är långsiktiga ekonomiska förutsättningar, god framförhållning och god dialog med Akademiska och Lasarettet i Enköping för att få ordning på köer, Inte tillfälliga små potter med småpengar. Idag sammanträder Landstingsstyrelsen så han lär väl få förklara hur han tänker…





lördag 28 september 2013

S högkvarter

Jag har suttit på Sveavägen 68 (sossarnas partihögkvarter) i två dagar och pratat framtid med partiledningen. Det har varit så inspirerande!
Stefan Löfvén, Magdalena Andersson, Carin Jämtin har gett en inblick i vad vi står inför nu när valet närmar sig. Socialdemokraternas partistyrelse har haft en tvådagarsöverläggning och diskuterat det politiska läget och strategier för framtiden. Det är en fantastiskt bra stämning i gruppen och det känns verkligen som alla är laddade. Särskilt roligt var det att lyssna till Jan Larsson (vilken smart rekrytering!) som i högt tempo, inlevelse och skärpa tar oss igenom vad som krävs för att vi ska få väljarnas förtroende att styra Sverige, inte bara en eller två mandatperioder framåt utan på lång sikt. För vi vet att politik är ett samhällsbygge där jobb, skola och god vård är ett långtidsprojekt som ständigt behöver utvecklas för att vi ska leva upp till vår vision ett samhälle som präglas av frihet, jämlikhet och rättvisa.
Vi fick också veta att Magdalena Andersson kommer pressentera en satsning på sjukvården för det behövs och vi vet att det är en viktig fråga för medborgarna och för framtiden. Det värmer i en hälso-och sjukvårdspolitikers hjärta! Fortsättning följer...

 

 

onsdag 25 september 2013

Heby behöver en ungdomsmottagning

Heby kommun är ensam i länet med att inte har någon ungdomsmottagning. Socialdemokraterna har länge drivit frågan om en ungdomsmottagning i Heby kommun. Sommaren 2008 lämnade vi in en motion om att i samverkan med Heby kommun upprätta en ungdomsmottagning i Heby. Motionen besvarades 2009 med att det arbetet redan var på gång. Nu har 4½ år gått och ungdomarna i Heby har ännu inte fått någon ungdomsmottagning. Det är inte ok! Uppenbarligen kan man inte lita på den borgerliga majoriteten och det som de lovat. Därför kommer jag lyfta den frågan på dagens Landstingsfullmäktige som hålls i Heby.
   Det är oerhört viktigt att hälso- och sjukvården arbetar förebyggande och är tillgänglig för ungdomars frågor och behov av stöd i den ålder då kroppen utvecklas som mest. Därför måste landstinget ta ansvar för att det finns ungdomsmottagningar i hela länet och att samarbetet med skolan och skolhälsovården fungerar. Heby och Östervålas mödravårdscentraler erbjuder visserligen preventivmedelsrådgivning för kommunens ungdomar men tröskeln för exempelvis pojkar är troligen hög att besöka samma mottagning som mamma och kanske mormor besöker och där prata om sådant som sex och samlevnad.
   Eftersom Sveriges och länets ungdomsmottagningar inte bara arbetar med förebyggande metoder för sexuell och reproduktiv hälsa utan också har ett uppdrag att arbeta förebyggande mot psykosocial ohälsa så blir ungdomsmottagningen särskilt viktig. En ungdomsmottagning fyller en viktig funktion för att möta ungas psykosociala problem och nu när vi ser att den psykiska ohälsan ökar bland tonåringar och unga vuxna blir det ännu viktigare att arbeta förebyggande. Att öppna en ungdomsmottagning i Heby är i grunden en rättvise och jämlikhetsfråga. För Hebys ungdomar har rätt till samma stöd och vård som alla andra unga i länet.

tisdag 24 september 2013

Folkpartiet, sjukhusdirektören och UCC

I fredags gick Folkpartiets riksdagsledamot Ismail Kamil ut och krävdesjukhusdirektörens avgång. Utspelet är så provocerande att det saknar motstycke. Men så brukar ju alliansen göra, sparka chefer på rullande band för att demonstrera sin makt! Agerandet är så pinsamt att jag skäms som landstingspolitiker, det är sådana utspel som spär på politikerföraktet. Ibland undrar man var Kamil får sina infall ifrån. En sak är säker han har inte koll på frågan. Detta är väl bara ett sätt för honom att profilera sig själv i media nu när folkpartiets medlemmar ska ha interna provval och Kamil vill komma tillbaka till landstingspolitiken (bevare oss väl!). Men Kamil har förklarat krig mot Akademiska och sjukhusdirektörer förr. Hans sandlåde retorik skadar Akademiska och på sikt patienternas förutsättningar att få en god vård. Han borde tas i kragen av sitt parti. Jag kan nförstå att Ludvig Larsson (Fp) gav upp och meddelar att han lämnar uppdraget som landstingsråd.

Sjukhusledningen har gjort sitt yttersta för att på bästa sätt navigera i ett läge där stödet och engagemanget från deras ägare (den politiska majoriteten) är lika med noll. Den politiska styrningen och ledningen är ett kaos och ansvariga politiker i majoriteten skjuter alla svåra frågor ifrån sig eller blundar för fakta och fattar irrationella beslut.

Hela UCC frågan är så märkligt hanterat. Jag har kommenterat den tidigare här på bloggen. Det är uppenbart att alliansen bluffat i frågan gentemot allmänheten när de gick ut med pressmeddelande att nu är det fritt fram att remittera patienter. För det har inte och kommer inte att fattas något politiskt beslut i frågan. Vi har lyft frågan i alla styrelser i landstinget och alliansen vill inte fatta ett politiskt beslut istället hänskjuter man frågan till Akademiska som fortfarande inte fått någon information eller ägardirektiv om remittering av patienter. Sjukhuset har bara kunnat konstatera att en pressträff genomförts. Jag vill påstå att alliansens pressträff var grovt vilseledande. Det finns inget idag som skiljer sig från hur läget var i frågan för några månader sedan avseende UCC. Jag tycker den politiska hanteringen är en skandal från början till slut.

Avslutningsvis måste man konstatera att när Akademiska tydligt deklarerar att de har kompetens och kapacitet att genomföra dessa operationer och när landstingets egen utredning visar samma sak då kan politiken inte gå in och göra medicinska bedömningar som går stick i stäv med det. Politiken ska över huvud taget inte göra medisinska bedömningar i enskilda fall eller beordra Akademiska att remittera patienter till någon annan som sjukhuset kan behandla själva. Sjukhuschefen har helt rätt när han säger: ”Jag är medveten om att jag arbetar i en politiskt styrd organisation. Men det finns inga politiska beslut i vårt landsting avseende remittering av patienter till, eller upphandling av, Uppsala Cancer Clinic. Det finns inte heller något vårdavtal med kliniken. Landstingets expertutredning har avrått från upphandling av patientsäkerhetsskäl."

måndag 2 september 2013

Prisdumpning i vården

Vi gör det för 0kr (noll!) meddelar en vårdgivare när vård ska upphandlas, var går gränsen för att vara seriös?

För att illustrera hur absurt det kan bli när ”marknaden får styra” i vården tänkte jag berätta om ett beslut som Hälso- och sjukvårdsstyrelsens (HSS) arbetsutskott fattade förra veckan. Vi skulle bestämma oss för vem som ska få uppdraget att genomföra uppsökande tandvård (en munhälso-undersökning som erbjuds en gång per år till vissa äldre, sjuka och funktionshindrade personer och utförs i deras hem). För att vinna uppdraget måste vårdgivaren/företaget gå med på vissa ”skall-krav” som ska vara uppfyllda. Sedan blir det den som påstår sig kunna göra jobbet för lägst pris som vinner och få skriva avtal med landstinget, detta brukar kallas att konkurrera med pris.
 
Tre vårdgivare hörde av sig och lade anbud (vad de ville ha betalt för att utföra tjänsten) för respektive geografiskt område. Så här blev resultatet, alltså priset som man ville ha för en munhälso-undersökning:

Vårdgivare
                Enköping  Heby       Håbo     Knivsta    Tierp       Uppsala   Älvkarleby     Östhammar
1              21 kr         1119 kr    21 kr     21 kr        1422 kr    21 kr        1983 kr          1315 kr
2              0 kr           0 kr          0 kr       0 kr          0 kr          0 kr           0 kr                0 kr
3              272 kr       634 kr      376 kr   412 kr      641 kr       280 kr      728 kr            394 kr

Är det inte ganska oseriöst att hävda att man kan göra jobbet gratis? Eller att man vill ha 1983 kr för ett vårdbesök i Älvkarleby och 21 kr för samma besök i Uppsala?
 
Anledningen till prisdumpningen är naturligtvis att företagen vill säkra rätten att få tillträde till en utsatt patientgrupp i geografiskt attraktiva områden. Gör man munhälso-undersökningen så kan man sedan utan problem hemma hos patienten övertyga honom/henne om att dessutom få utföra nödvändig tandvård (en mer avancerad tandvård som patienten kan behöva). För den nödvändiga tandvården tar företaget fullt betalt genom att fakturerar landstinget. I vissa landsting har man kunnat se att när företag som marknadsför sig med billiga munhälsoundersökningar får avtal med landstingen så skjuter istället kostnaderna för den nödvändiga tandvården i taket. Inte konstigt för vem inbillar sig att 0 kr eller 21 kr för en tandundersökning är seriöst?
 
Ur patienternas perspektiv är det olyckligt att landstinget och borgerliga politiker inte tar ett större ansvar för denna utsatta grupp patienters särskilda behov av trygghet eftersom det handlar om äldre, funktionsnedsatta och i vissa fall dementa och då passar det inte att leka affär och gå med på prisdumpning. Nu blev HSS beslut så att vårdgivare nr 2 avfärdades med hänvisning till onormalt lågt pris. Vårdgivare nr 1 vann de områden som de gav lägst pris på 21 kr och vårdgivare 3 fick nöja sig med de områden som vårdgivare 2 inte ville ha. Kan du gissa vem vårdgivare 3 är i verklighetetn? Landstingets egen Folktandvård. Det enda riktiga och bästa för patienterna hade varit att låta Folktandvården få ansvar för hela uppdraget att utföra uppsökande vård för alla patienter, särskilt med tanke på deras specifika behov, utsatta situation och vikten av kontinuitet i vården.