onsdag 25 september 2013

Heby behöver en ungdomsmottagning

Heby kommun är ensam i länet med att inte har någon ungdomsmottagning. Socialdemokraterna har länge drivit frågan om en ungdomsmottagning i Heby kommun. Sommaren 2008 lämnade vi in en motion om att i samverkan med Heby kommun upprätta en ungdomsmottagning i Heby. Motionen besvarades 2009 med att det arbetet redan var på gång. Nu har 4½ år gått och ungdomarna i Heby har ännu inte fått någon ungdomsmottagning. Det är inte ok! Uppenbarligen kan man inte lita på den borgerliga majoriteten och det som de lovat. Därför kommer jag lyfta den frågan på dagens Landstingsfullmäktige som hålls i Heby.
   Det är oerhört viktigt att hälso- och sjukvården arbetar förebyggande och är tillgänglig för ungdomars frågor och behov av stöd i den ålder då kroppen utvecklas som mest. Därför måste landstinget ta ansvar för att det finns ungdomsmottagningar i hela länet och att samarbetet med skolan och skolhälsovården fungerar. Heby och Östervålas mödravårdscentraler erbjuder visserligen preventivmedelsrådgivning för kommunens ungdomar men tröskeln för exempelvis pojkar är troligen hög att besöka samma mottagning som mamma och kanske mormor besöker och där prata om sådant som sex och samlevnad.
   Eftersom Sveriges och länets ungdomsmottagningar inte bara arbetar med förebyggande metoder för sexuell och reproduktiv hälsa utan också har ett uppdrag att arbeta förebyggande mot psykosocial ohälsa så blir ungdomsmottagningen särskilt viktig. En ungdomsmottagning fyller en viktig funktion för att möta ungas psykosociala problem och nu när vi ser att den psykiska ohälsan ökar bland tonåringar och unga vuxna blir det ännu viktigare att arbeta förebyggande. Att öppna en ungdomsmottagning i Heby är i grunden en rättvise och jämlikhetsfråga. För Hebys ungdomar har rätt till samma stöd och vård som alla andra unga i länet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar