måndag 9 april 2012

Frihet, jämlikhet och social rättvisa

En centerpartist från Uppsala, Hans Dahlgren, varnar i UNT på insändarsidan för att Socialdemokraterna kommer att straffas för sin politik eftersom han menar att vi är mot valfrihet. Framtiden får väl utvisa hur det blir med det men i de senaste mätningarna låg Socialdemokraterna på 32,4% och Centerpartiet på 4,8%.

Dahlgren sjunger valfrihetens lov inom vård, skola och omsorg och vill att fokus ska ligga på kvalitet och ökad möjlighet att välja utförare, inte driftsform. Men Centerpartiet väljer ändå att lägga allt fokus på just driftsform, ju mer privat desto bättre. På partiets senaste stämma togs ett beslut att minst 50 procent av all vård ska produceras av privata utförare, men inget om utvecklingen av innehållet i vården eller kvalitetskrav. Nu privatiseras det för fullt genom vårdval, vilket i både juridisk och praktisk betydelse innebär etableringsfrihet för privata aktörer. Det är oroväckande när detta görs utan hänsyn till vilka komplikationer det kan föra med sig i form av fragmentering, patientsäkerhet och ökade kostnader. Att föra en debatt som bara handlar om att vara för eller mot privat är varken konstruktivt eller rättvist. Många privata utförare gör ett utmärkt arbete precis som många offentliga utförare.

Socialdemokraterna har alltid slagits för individens frihet. Men frihet på riktigt kräver också ett samhälleligt och gemensamt ansvar och ibland även kollektiva lösningar. Vi ser inte valfrihet som en ensam företeelse utan som en ingrediens i en helhet där frihet, jämlikhet och social rättvisa går hand i hand. Den borgerliga friheten skapar däremot ofta ofrihet för de mest utsatta, vilka också har de största behoven. Vi väljer att problematisera bilden som högeralliansen vill sätta av att välfärden är en handelsvara som kan kastas ut på en marknad där kunderna förväntas styra utbud och efterfrågan. Man får fråga sig vad valfriheten egentligen är värd när de äldre i praktiken måste ta den plats som är ledig eller när svårt sjuka patienter inte längre ses som "lönsamma" för en vårdgivare och sållas bort?
Socialdemokraterna värdesätter varje individs möjlighet att få välja och känna delaktighet och inflytande i vården, skolan och omsorgen. Vi vill fylla valfriheten med ett verkligt innehåll som betyder något. Kommuner och landsting har ett helhetsansvar och ett finansieringsansvar och ska ställa höga krav på kvalitet och uppföljning så att alla verksamheter håller måttet. Ansvaret att välja bort dåliga verksamheter ska inte bollas över på den enskilda individen. Så Hans Dahlgren har fel. Socialdemokraterna är för valfrihet för individen men vi tar också ansvar för alla, även de som inte kan eller vill välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar