onsdag 21 augusti 2013

Alliansens utspel kan vara uppmaning till lagbrott


”Akademiska öppnar för UCC” lyder en rubrik i gårdagens UNT med anledning tvisten om patienter med bukhinnecancer ska opereras på Akademiska eller hos en liten privat aktör. Alliansens utspel väcker många frågor!

1.     Vilket juridiskt stöd har alliansen för sin exensiva tolkning att undantagsregeln i LOU är tillämplig?
2.     Vilket förtroende har alliansen för sjukhusledningens kompetens när man kör över deras medicinska bedömningar och avfärdar deras besked att patienterna kan få vård på Akademiska?
3.     Vilket förtroende har alliansen för tjänstemännens kompetens att ge balanserade beslutsunderlag när man agerar i direkt strid med slutsatserna i den utredning de själva tillsatt?
4.     Vilka signaler sänder alliansen till andra specialister när man uppmuntrar personal med spetskompetens att överge sjukhuset och starta privat klinik?
5.     Hur tänker alliansen att vi på längre sikt ska kunna garantera en god vård, forskning och utbildning på vårt universitetssjukhus när man väljer att göra sig beroende av EN privat vårdgivare för en specifik behandling? 

1. Nu har borgarna med folkpartiet i spetsen kommit på att Akademiska sjukhuset kan (och ska) remittera cancerpatienter till Uppsala Cancer Clinic (UCC). Efter ett års velande och en tydlig utredning som avråder från remittering, har de plötsligt ”hittat” en undantagsregel i Lagen om offentlig upphandling (LOU). Produktionsstyrelsens (PS) ordförande gör en egen, enligt min mening mycket tveksam, tolkning av lagen och menar att varken avtal eller upphandling behövs eftersom synnerliga skäl föreligger i detta fall och då kan man göra en direktupphandling (LOU 15kap. 3§ 2st.). Men med synnerliga skäl menas synnerlig brådska som orsakats av oförutsedda omständigheter som den upphandlande myndigheten inte själv kunnat påverka, förutse eller råda över. Att den upphandlande myndigheten råkat i brådska beroende på egen bristande planering grundar inte rätt till direktupphandling. Regeln ska tolkas restriktivt och landstinget har bevisbördan för att särskilda skäl föreligger. Min bedömning är att det förefaller helt uteslutet att hänvisa till synnerliga skäl när man på regelbunden basis avser remittera patienter till en privat vårdgivare. I så fall får man göra en riktig upphandling, några genvägar finns inte. Det borde den politiska majoriteten förstå. Att tvinga Akademiska att remittera under dessa omständigheter kan innebära en uppmaning att begå lagbrott. Alliansen har dock räknat ut att ingen annan vårdgivare kommer överklaga en direktupphandlingen eftersom ingen annan utför denna specifika operation, förutom Akademiska sjukhuset. Frågan är om Alliansen också räknar med att Konkurrensverket stillasittande ser på när enskilda landstingsråds kreativa lagtolkning tillämpas?! Det tror inte jag, vill det sig riktigt illa kan vite på miljonbelopp utdömas.

2. Att PS ordförande, som har till uppdrag att företräda Akademiska sjukhuset, väljer att så tydligt och öppet köra över sjukhusledningen tyder på att han antingen inte förstår sin roll eller att han mist förtroendet för sjukhusledningens förmåga att göra välavvägda medicinska bedömningar. Jag tycker man ska fundera över lämpligheten i att sitta kvar som PS ordförande när man väljer att agera på det sättet.

3. Jag antar att alliansen har skrotat den externa utredning som Hälso- och sjukvårdsstyrelsen presenterade i ärendet trots att den godkändes för några månader sedan och omständigheterna inte ändrats. Om alliansen tillmäter tjänstemännens underlag och rekommendationer så liten betydelse har vi ett rejält problem. 

4. och 5. Att UCC sökt och fått alliansens välsignelse innan de övergav Akademiska är uppenbart. Därför är den uppkomna situationen självförvållad från alliansens sida och den som fått betala priset är patienterna som hamnat i kläm. Förstår inte alliansen sitt eget ansvar som ägare av universitetssjukhuset och för helheten, långsiktigheten och kvaliteten i vården? Förutsättningen för att behålla ett universitetssjukhus i världsklass är att all personal, även den med spetskompetens som genom miljoninvesteringar (sjukhusets pengar) utbildats på Akademiska känner glädje, delaktighet och stolthet över att arbeta där och vill stanna kvar. Fortsätter alliansen att uppmuntra sönderstyckning och privatisering kommer fler specialister att ta sitt pack och gå. Då har vi snart inget universitetssjukhus kvar.

Avslutningsvis: Lita på Akademiska sjukhuset när de säger att de kan erbjuda en god vård och slå inte undan benen när de försöker och vill bygga upp och stärka sin kompetens och beredskap att leverera vård för patienter med bukhinnecancer och säkra utbildning och forskning på området för framtiden.  

1 kommentar:

  1. Och under tiden som de bygger upp sin kompetens? Ska de få träna helt fritt på sjuka patienter som riskerar dö av deras ickekunnande? Är det så du menar? Vill du anmäla dig som försökskanin den dag du blir sjuk?
    Så hjärtlöst du resonerar!
    Det bästa vore självklart ett samarbete där man tar vara på den specialistkompetens som finns på UCC. Kunskapsöverföring under sansade omständigheter.

    Hur kan du säga att du litar på en sjukhuschef som påstår sig ha läget under kontroll utan att ha redovisat några som helst resultat? Medan patienter far illa.

    Släpp prestigen. Tänk humant!

    SvaraRadera