onsdag 2 november 2011

Balansen i livet

Det blir ingen lång ledighet under höstlovet. Två dagar kan jag ägna med familjen och barnen. Resten av tiden går bl a. till sammanträden med Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS), kris- och beredskapskonferens i Gimo samt medlemsmöten med ett antal socialdemokratiska föreningar.  

HSS arbetsutskott hade sammanträde hela förmiddagen igår och det var två särskilt tunga och knepiga ärenden som skulle behandlas. 

MRAB en krattad manege in till Landstingets kassakista:
Den mest kontroversiella frågan på dagordningen var upphandlingen av radiologi, röntgen, som verkar vara en specialbeställning där den moderatstyrda majoriteten vill ge företaget MRAB en krattad manege in till Landstingets kassakista…ärendet är så märkligt hanterat att jag inte fattar varför ingen ännu uppmärksammat det i media. Vid tillfälle ska jag utveckla varför frågan blivit så kontroversiell. Jag har protesterat och ifrågasatt varför upphandlingen över huvud taget ska göras, ingen behovsanalys, risk- och konsekvensanalys eller ekonomisk analys har gjorts. Jag befarar att detta kommer att kosta fasligt mycket pengar för landstinget och sabotera förutsättningarna för Akademiska och Lasarettet i Enköping att använda och få betalt för den dyra utrustning som lanstinget redan investerat i. Som tur är har även facket reagerat och arbetsutskottet hade igår inget annat val än att avvakta med beslut i frågan och först utreda de 1000 frågorna som ännu inte besvarats.  

Konkurrensneutralitet med utgångspunkt i privatföretagens önskemål: 
Som om det inte var nog fortsätter följetongen med att ”omorganisera” pirmärvården. Det som började med ett inriktningsbeslut för att blidka privata vårdaktörer och skapa det de kallar ”konkurrensneutralitet” i primärvården, har i senaste handlingen utvecklats till ett beslut om att inrätta en helt ny förvaltning jämsides med de befintliga förvaltningar i Landstinget. Min stilla undran är: sedan när kan och bör HSS, som är en beställarstyrelse, utreda och fatta beslut om övergripande organisationsförändringar? Och varför fokuserar HSS inte på det vi ska, nämligen att göra det som är bäst ur ett patient- och befolkningsperspektiv, genomföra bra behovsanalyser, sätta mål för vården och granska och följa upp verksamheterna istället för att i alla lägen tillmötesgå privata aktörers önskemål att utöka sina marknadsandelar? Detta ärende drogs också tillbaka på arbetsutskottet för att ytterligare beredning, eftersom även majoriteten till slut insåg orimligheten i att fatta beslut på så tunt underlag.

Familjen:
Idag är jag i alla fall hemma med mina barn och har höstlov. Min fyraåriga dotter stortrivs eftersom hennes storkusiner (som är 7 och 9 år) har sovit över. Det är höjden av lycka i dotterns värld och bättre kan det inte bli. Sen har vi ju lille sonen 1.5 år som svansar efter tjejgänget och säger gaga gaga till allt och alla. Det är inte lika populärt för ”han är ju för liten” skriker tjejerna i kör. Men min lille sötnos ska snart få sin lunchvila.

På fredag firar jag och maken bröllopsdag och planerar åka bort. Det ska bli så härligt att få vara ledig på riktigt. Balansen i familjelivet är så viktig för att orka med allt annat. Och även om jag brinner för hälso- och sjukvårdsfrågor och landstingspolitiken så skäms jag inte för att säga att jag faktiskt längtar efter att få vara lite ledig.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar