måndag 7 november 2011

Vinstmaximering och konkurrens saboterar vården

Det finns en naivitet hos många politiker och beslutsfattare när det gäller privata företags intentioner och motiv inom hälso- och sjukvården. Det blir särskilt absurt eftersom vi vet att de stora vårdbolagen omsätter miljarder, styrs av riskkapitalbolag och har vinstmaximering som affärsidé.

Samtidigt går den borgerliga regeringen och äldreminister Maria Larsson (KD) ut och belönar en av Caremas högsta chefer genom en utnämning till Generaldirektör.

Att som många borgerliga politiker och debattörer komma dragandes med det eviga mantrat ”valfrihet för patienten” som motiv till ökad konkurrens och privatisering i vården blir patetiskt särskilt som det sällan i verkligheten handlar om valfrihet för patienten utan istället om att flytta makt och pengar till riskkapitalbolag. Den där charmiga föreställningen om att privatiseringar banar vägen för eldsjälar som startar eget företag och brinner för att ge god vård, omsorg och gott bemötande blir tyvärr också mosad.  Hur ska det lilla genuina företaget ha en chans att visa vad de går för när det blivit överkört av stora koncerner och vårdjättar som dumpar priser och genomför aggressiv marknadsföring för att sno åt sig kunder (patienter) och marknadsandelar (skattepengar).

Ingen kan ha undgått att hälso- och sjukvården är den nya ”marknaden” (tidigare kallat sektorn) som svenskt näringsliv gett sig sjutton på att erövra. Inte konstigt, för här finns miljarder att tjäna, en guldgruva. Och på pengarna sitter naiva borgerliga politiker och beslutsfattare som villigt öppnar skattkistan så länge mantrat ”valfrihet för patienten” kan uttalas. Ingen kontrollerar, följer upp eller på ett seriöst sätt gör risk- och konsekvensanalyser av hur konkurrensen och privatiseringarna påverkar kvaliteten i vården, kostnadseffektiviteten eller sammanhållningen i vården. 

Konkurrens och etableringsfrihet i vården saboterar förutsättningarna för en god vård, för samverkan och sammanhållna vådkedjor och det är kostnadsdrivande.

De seriösa privata vårdgivarna och de små eldsjälarna får ta stryk när politiker inte följer upp och granskar rötäggen. Patienterna faller offer för vårdjättar som har som enda mål med verksamheten att maximera sina vinster. Kvaliteten i vården försämras och ekonomin i kommuner och landsting försämras när kostnaderna pga etableringsfrihet skjuter i höjden. Hur långt ska det behöva gå innan vi kan vara överens om att hälso- och sjukvård inte är en handelsvara?

Jag är så tydlig som jag kan vara: 
KONKURRENS OCH VINSTINTRESSEN HÖR INTE HEMMA I 
HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN!!! 

Det är dags att sätta ner foten. Borgerlig sjukvårdspolitik har förvärrat splittringen i vården och banat väg för riskkapitalbolagens expansion. Det är hög tid att sätta stopp för den utvecklingen.

Jag menar att vi måste sätta patienten, vårdkvaliteten, sammanhållna vårdkedjor och rättvis resursfördelning i fokus, på riktigt. Det är så hälso- och sjukvården ska utvecklas och förbättras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar