fredag 28 oktober 2011

Vaccineringen mot livmoderhalscancer måste komma igång

Frågan om vaccinering av unga flickor (och kanske pojkar) mot livmoderhalscancer har blossat upp och är mer aktuell än någonsin. Redan 2008 rekommenderade Socialstyrelsen att flickor skulle vaccineras men konkurrerande läkemedelsbolag sätter krokben för vaccineringen. Två gånger har det så kallade HPV-vaccinet upphandlats av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och två gånger har upphandlingen överklagats av läkemedelsbolagen. Det här gör att vaccineringen blivit försenad oacceptabelt länge.

Jag vill understryka hur vansinnigt och bedrövligt jag anser att det är att landstingen inte kunnde komma igång med denna viktiga vaccinering redan för flera år sedan. Nu står vi här fortfarande utan att ha vaccinerat en enda flicka och överklagandena från läkemedelsbolagen saboterar våra möjligheter att köpa in vaccinet.

Läkemedelsbolagen använder varje chans de hittar för att kriga om sin ”rätt” att få sälja sitt eget vaccin. Och eftersom företagen är konkurrenter och inköpet av vaccin kommer att inbringa åtskilliga 100 miljoner kronor och säkert mycket mer, så tycker väl de att striden är värd att ta. Men tiden tickar på och de som drabbas är de flickor vars föräldrar inte har ekonomisk möjlighet att bekosta vaccinet privat.

Den högaktuella frågan är hur vi på bästa sätt ska hantera den uppkomna situationen för tjejerna i vårt län. Hur ska Landstinget i Uppsala län agera för att köpa in, förbereda, planera och genomföra vaccinationer av unga flickor? Och när kan vi komma igång? Många andra landsting har börjat agera genom att starta egna upphandlingar av vaccinet.

Eftersom jag tycker frågan är så angelägen lyfte jag upp den på Landstingsrådsberedningen (det sammanträde där landstingsråden och de högsta tjänstemännen sammanträder, diskuterar och bereder ärenden) i onsdags och begärde att få veta hur vårt landsting tänker agera. Frågan diskuterades på sammanträdet och vi fick information om att det just nu pågår ett intensivt arbete på Sveriges Kommuner och Landsting för att hitta en lösning. SKL är kommunernas och landstingens nationella medlemsorganisation och de företräder oss i diskussionerna och förhandlingarna med läkemedelsbolagen. Beskedet vi fick är att förhandlingarna pågår och beräknas ta ytterligare tre veckor sedan kommer vi förhoppningsvis att kunna komma igång.

Jag väntar otåligt på att frågan ska lösa sig och kommer att bevaka vad som händer, eller inte händer, när det gäller vaccineringen mot livmoderhalscancer. Vi måste snart sätta ner foten och ta ansvar för våra flickor. Varje dag i väntan, är en dag för mycket!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar