tisdag 4 oktober 2011

Ett Bröstcancercentrum, på riktigt.

Idag har jag pratat med en patient som kämpar mot bröstcancer. Hon har engagerat sig för att bröstcancervården ska bli bättre och samlas i ett Bröstcancercentrum.

Se SVT Uppland där Tali berättar om sin sjukdom och där jag intervjuas och beskriver visionen om ett Bröstcancercentrum. Hon beskriver också hur hon bollats fram och tillbaka och hur svårt det kan vara när vården inte hänger ihop. Läs hennes blogg här. Tyvärr är hennes erfarenheter inte unika, det är många som beskrivit samma sak. Det är ett misslyckande för vården när patienten utsätts för ett onödigt lidande. Jag tror att privatiseringen av mammografin, som den borgerliga majoriteten drivit igenom har förstört och försvårat förutsättningarna för att bröstcancervården ska kunna hänga ihop. Senast i veckan skrev UNT om en Lex Maria- anmälan pga försenad mammografi på Avesina. Läs mer om kritiken mot Avesina här.

Jag tycker att det är dags att tänka om. Vi måste lyfta patientperspektivet och lyssna på patienterna. Jag vill att vi ska organisera vården utifrån vad som är bäst för patienten.
Min vision är ett Bröstcancercentrum som samlar all kompetens under ett tak; kirurgi, patologi och mammografi och jag tror att vi också behöver en droppin- mottagning. För när en kvinna känner en knöl i bröstet ska hon kunna komma till vården direkt och få en undersökning och diagnos samma dag. Hon ska inte behöva gå därifrån utan att ha fått en ny tid för behandling och fortsatt vård.  Idag tar den processen flera veckor och det blir många sömnlösa nätter för de kvinnor som får vänta på besked och tid för operation.

Fördelen med ett Bröstcancercentrum är också att personalen inte behöver ägna lika mycket tid och kraft åt att skicka kallelsebrev, att skriva remisser till varandra, att söka varandra när oklarheter uppstår – alla fanns på plats samtidigt och man kan kommunicera direkt med varandra. Det här fungerar på många andra ställen tex på Bröstcentrum i Karlstad och på Karolinska sjukhuset i Stockholm. 

Ett Bröstcancercentrum skulle kapa tiderna i vården, det skulle öka kvaliteten och patientsäkerheten. Dessutom så skulle det ge ökade förutsättningar för att bedriva forskningen och utbildningen inom bröstcancer något som stannat av helt när mammografin privatiserades. Tänk vad fantastiskt det skulle vara om Uppsla och Akademiska sjukhuset blev ett av de främsta sätena för utvecklingen av bröstcancervården!!

Landstinget i Uppsala län har chansen att göra något riktigt bra för patienterna och vårdens utveckling, jag tycker vi ska ta den chansen. I mars 2013 går avtalet om mammografin med Avesina ut. Fram till dess kan vi planera genomförandet av ett Bröstcancercentrum som får stå klart 2013.

Å vad jag önskar att jag var i majoritet och kunde förverkliga ett Bröstcancercentrum, på riktigt.

Så här kan det se ut om man vill förbätra vårdflödet i bröstcancervården:


1 kommentar:

  1. Jag vill tillägga att det inte lönar sig med nedskärningar som ursakar spridning av cancern i kroppen: Det blir dyrare i längden! Alliansen bör tänka på konsekventerna: Vad kostar det att behandla patienter vars cancern sridit sig och som behandlas med cellgifter, strålbehandlingar, inläggning. Det kostar betydligt mer! Att Alliansen inte tänker på konsekventerna av nedskärningar är kränkande. För mig som är drabbad känns det som att man spelar en "Rysk rulett" med våra liv. De som kommer med remis får omedelbar vård, vi som kommer på rutin får vänta. En ojämnlik vård som betydet att, Tja, en del får väl riskera sina liv...

    SvaraRadera