Idag har jag suttit i sammanträde med Landstingsfullmäktige större delen av dagen. Socialdemokraterna, mp och v hade begärt en särskild debatt om etableringsfrihet och valfrihet inom den specialiserade vården. Varje parti fick välja en företrädare och jag representerade socialdemokraterna i den debatten.
Och tänka sig, i debatten blev JAG anklagad för att använda mig av härskarteknik!
Jag måste medge att det är lite svårt att hålla sig för skratt när borgerliga landstingsråd (ansvariga heltidspolitiker) som i alla avseenden har makten och tillhör den styrande ledningen känner sig stötta när lilla jag (relativt nytt oppositionslandstingsråd utan vare sig makt eller inflytande och som dessutom är yngst och invandrare) går på i en fullmäktigedebatt och säger att jag tycker att de har fel i sakfrågan och är besviken över deras oförmåga att ta till sig argument. Det var när jag sa att ”jag blir bestört över hur dålig koll och förståelse ni har på vilka konsekvenser etableringsfrihet inom specialistvården får. Ni borde lyssna mer på experter, verksamhetsföreträdare och forskare” som de borgerliga landstingsråden gick i taket (det var tydligen väldigt jobbigt att höra) och anklagade mig för att använda härskartekniker. De hänvisade till att jag på mitt första fullmäktige 2006 upplyste majoritetens landstingsråd om att de använde härskartekniker, så nu skulle jag inte börja använda mig av dem själv. Jag antar att det var ganska bekvämt att få ägna ett helt inlägg i debatten på att klaga över min ”härskarteknik” istället för att svara på frågor om etableringsfrihet. Jag får väl ta det som en komplimang: det är uppenbarligen hotfullt med en stark och dominant kvinna som säger vad hon tycker och kan stödja sig på både forskning och experter. För den som är intresserad av vad härskartekniker egentligen innebär kan läsa det här. (Notera särskilt: [...En person i underläge kan mycket väl försöka sig på att förlöjliga en meningsmotståndare, men begreppet härskarteknik blir då irrelevant...])
Nyfiken på vad jag sa i debatten? Läs det här. Det börjar...
”Vårdval och etableringsfrihet i specialistvården är den största förändringen som landstinget kommer att behandla under den här mandatperioden. Ett införande av etableringsfrihet kommer att få stora konsekvenser för vården och vi är oroade över att det kommer att försämra förutsättningarna för sammanhållna vårdprocesser, försvåra dokumentationen kring patienten och det kommer att göra vården mer ojämlik. Det kommer också leda till en urgröpning av ekonomin för den samlade vården och vara kostnadsdrivande. Framförallt så kommer det att äventyra framtiden för Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping och det finns en stor risk att etableringsfriheten saboterar möjligheterna till en framgångsrik forskning och utbildning i vårt län…”
Foto: Nina Leijonhufvud /UNT
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar