onsdag 7 september 2011

Patientsäkerheten står på spel när borgerliga politiker äventyrar en sammanhållen patientjournal

På hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott igår visste inte de borgerliga politikerna om de tycker att vårt landsting ska ställa krav på en sammanhållen patientjournal. Istället vill man värna privata vårdgivares frihet att själv välja journalsystem. Ska vårdgivarnas frihet att välja gå före patienternas säkerhet i vården? Knappast!

En av de viktigaste faktorerna för att garantera kvaliteten och patientsäkerheten i vården är att vård och behandling av en patient dokumenteras på ett korrekt sätt och att den informationen sedan följer patienten i varje steg av vårdkedjan och mellan olika vårdgivare. På det sättet minskar risken för felbehandling eller misstag i vården. Tillgång till rätt patientinformation är helt avgörande för att vårdpersonalen ska kunna ge en god och säker vård oavsett var eller av vem informationen har dokumenterats.

En utveckling mot allt fler privata utförare gör att det blir ännu viktigare att säkerställa ett effektivt och säkert utbyte av patientinformation mellan vårdgivare. Det är det som en sammanhållen patientjournal handlar om.

För att garantera patientsäkerheten måste därför landstinget ställa krav på alla vårdgivare att ingå i ett system med en sammanhållen patientjournal. Allt annat skulle innebära att man sätter patienternas säkerhet och vårdens kvalitet på spel. Därför är frågan solklar.

Socialdemokraterna kommer att göra allt vi kan för att garantera att patientsäkerheten går i första hand och kräver därför en sammanhållen patientjournal.

Fortsättning följer…

1 kommentar:

  1. Hej,ett effektivt och säkert utbyte av patientinformation mellan vårdgivare finns redan och är nästan gratis.Här är länken www.maxidoc-scandinavia.com Mvh Christina

    SvaraRadera