torsdag 29 september 2011

Barn ska slippa sövas inför magnetkameraundersökning

Se nyheten på TV4 Uppland och på Akademiska sjukhusets hemsida.

Akademiska Barnsjukhuset pågår ett projekt som är mycket intressant och som jag har haft personlig erfarenhet av. Och jag kan verkligen vittna om hur bra det var och hur glädjande det är att se och uppleva att Akademiska på ett så bra sätt värnar barnperspektivet. Min fyraåriga dotter fick nämligen delta i studien när hon för tre veckor sedan fick en kallelse till undersökning i magnetkameraröntgen. Hon är född i vecka 33 (prematur) och har ett synfel på grund av en outvecklad nerv och då vill läkarna utesluta att det är något annat som spökar. Jag har beskrivit besöket här.

Vi fick en saga och en broschyr hemskickade några veckor innan, med många bilder för att förbereda dottern på vad som skulle hända. Väl på plats fick hon genom lekterapin leka doktor och göra en magnetkameraröntgen på lilla ”Kalle” (en docka). Gissa om det var kul! När det var dags för den riktiga undersökningen fick hon välja en film och det blev favoriten Princessan Lillifee. Genom att låta barnet titta på film när undersökningen pågår kan man avleda uppmärksamheten och det blir lättare att ligga still i kameran och nervositeten och rädslan släpper. Hon var så duktig och undersökningen gick bra.

På barnavdelningen fick vi en underbar överraskning av sjukhusclownerna som både kunde trolla och göra en vovve av en ballong! Hon fick till och med ett diplom.


Läs mer om undersökningen på Akademiska Sjukhusets hemsida.
Kan barn undersökas med magnetkamera utan narkos? Under hösten introducerar Akademiska barnsjukhuset ett nytt sätt att förbereda barn med strukturerad lek och distraktion. Målet är att betydligt färre barn ska behöva sövas.
 Att undersökas med magnetkamera är inte smärtsamt, men det kan upplevas skrämmande. Vi vill hjälpa barnen att klara av undersökningen utan narkos om det är möjligt, säger Lotta Öijen, avdelningschef på barnonkologen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar